İnternet hızı testi Nedir?
İnternet teknolojileri bilgisayarı ve kullanıcılarını farklı bir dünyaya bağlayan noktanın genel adıdır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan ve günümüze kadar büyük gelişim gösteren bu alanda hız da oldukça önemlidir. İnternet hızı testi de tam da bu noktada büyük önem kazanmaktadır. Çünkü zaman zaman düşen hızı tespit edebileceğin yegane nokta burasıdır. Bir diğer adı speedtest olan hızölçer ile saniyeler içerisinde hızınızı öğrenebilirsiniz.
İnternet hızı testi yapmanın temel amacı da servis sağlayıcınızın size taahhüt ettiği hızın (download ve upload bazında) paketiniz ile paralellik gösterip göstermediği konusudur. Eğer hızınız ödediğiniz hizmet kapsamından düşükse bunu ilgili sağlayıcıya bildirip, arıza kaydı oluşturabilirsiniz.
İnternet sağlayıcınız (ISP) size 50 Mbps internet sunmayı vaat ediyor ve siz de yaptığınız testin sonucu olarak 47 Mbps sonucu alıyorsanız bu sunucunuzun iyi bir şekilde çalıştığını ve size ihtiyacınız olan akışı sağladığını gösterir. Ancak 50 Mbps karşılık İnternet hızı testinde 20 Mbps gibi bir sonuç alıyorsanız burada bir yanlış olduğu ortaya çıkar. İşte bu yanlışlar Speedtest adı da verilen testler ile ortaya çıkar.
İnternet hızı testi Nasıl Çalışır?
İnternet hızı testi için ilk öncelik bağlandığınız konumdur. Testi başlattığınız anda sistem otomatik olarak erişim sağladığınız lokasyonu ve tarafınıza en yakın sunucuyu da tespit eder. Speedtest tarafından tespit edilen sunucuya sistem üzerinden sinyal yani ping gönderilir. Bu aşama siz göz açıp kapayıncaya kadar geçen sürede gerçekleşir. Kısacası sistem ve sunucu arasında milisaniyelik iletişim ağı kurulur. Speedtesttarafından gönderilen sinyalin gidip, geri dönme hızı ile birlikte testin ilk aşaması tamamlanmış olur.
İkinci aşamada ise kurulan iletişime bağlı olarak öncelikle indirme testi başlar. Otomatik olarak ilerleyen sürece göre sisteminize herhangi bir dosyayı kısıtlama olmadan indirme simülasyonu başlar. Bu aşamada İnternet hızı testi sunucunuz ile birden fazla bağlantı kurar ve birçok veri bilgisayarınıza ya da akıllı sisteminize indirilmeye çalışılır. Speedtest tam da bu noktada internet hızı ölçümü yapar. Test sırasında sisteminizin indirilmeye çalışılan veriyi ne kadar sürede/ne kadar veri indirebildiği formülünden hızınızın tespitini yapar ve gerekli bilgileri size bildirir. Buna göre, ortalama hız, en yüksek ve en düşük hız gibi bilgiler test sonunda sizlere direkt olarak iletilir.
Speedtest Aşamasına Geçmeden Önce Yapılması Gerekenler
İnternet hızı testi yapmadan önce mutlaka bazı noktaları gözden geçirmeniz gerekiyor. Bunun temel nedeni, tüm testin sağlıklı bir şekilde sürebilmesi ve en doğru veriyi alabilmenizdir. Bu kapsamda;
- İnternet hızı testi öncesinde mutlaka modeminizi kapatın ve açın. Bu işleme resetleme de denmektedir.
- Bilgisayarınızda ya da tabletinizde o an için indirme işlemi yapıyorsanız ya da ortak kullanıcılar yapıyorsa bunu mutlaka durdurun. Eğer durdurmanız veri kaybına neden olacaksa indirme sonuçlandıktan sonra da bu testi yapabilirsiniz.
- Tarayıcılarda çok sekme kullanıyorsanız bunu yalnızca speedtest sayfası ile sınırlandırın. İnternet sayfalarından herhangi bir dosya indirmeseniz de bağlı kaldığınız süre boyunca veri akışı devam eder. Bu da internetinizin aktif şekilde kullanılmasına neden olur. Dolayısıyla test esnasında yalnızca bir sayfa açık kalmalıdır.
- Modeme o an için farklı cihazlar (cep telefonu, tablet, ikinci bilgisayar, akıllı tv gibi) bağlıysa bunların modemden beslenmemelerini sağlayın. Çünkü farklı cihazlarda veri kullanımı aktif olacağı için bu durum speedtest sonucunuzun yanlış çıkmasına neden olabilir. Bu bağlamda hangi cihazda İnternet hızı testiyapacaksanız o açık kalsın.
- Modeminizi kablosuz özelliği ile kullanıyorsanız aranızda duvar gibi bir engel olmamalıdır. Bu durum sinyalin daha az bir şekilde gelmesini sağlar ve test sürecinin sağlıksız şekilde ilerlemesine neden olur. Doğru bir ölçüm için mutlaka modeme yakın olmalısınız.
Yapacağınız hız testinden doğru bir sonuç almak istiyorsanız mutlaka yukarıdaki yönergeyi uygulayın. Aksi takdirde hızınız beklediğinizden düşük görünebilir.
İnternetinizin hızını test ederken tespit edilen sunucu size yakınsa sonuçlar çok normal gelebilir. Ancak test dışında yapılacak indirmelerin büyük çoğunluğu sunucunuza uzak olduğu için normalden daha yavaş inebilir. Bu durumun avantajını bilen bazı global firmalar (Netflix, Amazon vb.) verileri kullanıcılara yakınlaştırabilmek için dağıtım ağı denilen sistem kullanabilir.